Nihon sukideshio!

Assalamualaikum wbt...
 
日本すきです!
Ok,,sape yang belaja hiragana, katakana dan kanji je boleh paham apa aku taip tuh, haha

Actually mood pagi ni nak tulis pasal kenapa aku suka dan minat Jepun ni,,since today I'm waiting for an important call. Arghhh, harap-harap rezeki aku la pagi ni, iA...
Bila aku bagitau kengkawan/orang lain yang aku betul-betul sangat-sangat suka Jepun ni biasanya reaksi diorang,,, 

"pompuan tu jela minat yang dia tau. tak korea, jepun."
"ko takde minat lain eh?"
"pe yang spesel sangat dengan jepun korea ko ni?"

Yang satu kepala minat ni ok la reaksinya tapi tak kurang jugak yang memerli, mengutuk sampai aku rasa nak hempok je! haha

Aku mula minat Jepun ni sebab kecik-kecik dulu aku suka tengok Detektif Conan. Lepas tu berjangkit ke anime, lagu, drama...dan sekarang aku suka dengan adat, budaya, dan nilai-nilai orangnya.

Ok, antara sebab aku suka negara Matahari Terbit nih...
  1. Sebab iklim 4 musimnya, summer, winter, spring, and autumn. Subhanallah, cantik sangat-sangat ciptaan Allah ni. Kat negara lain pun ada 4 seasons tapi nak Jepun jugak! haha
  2. Orang jepun ni yang lelaki takde la hensem mana, rasanya taste aku 'hensem' lagi 'ko' yang melayu n muka cam gangster sket tu kan..hehe..tapi gegurl gegurl jepun serius comel-comel kiut-miut.
  3. Paling penting aku suka budaya japanese yang susah nak jumpa dalam budaya lain. Suka membantu, susah sama susah, rajin, sangat menepati masa, jalan pun cepat. Sama dengan apa budaya yang Islam ajar kepada umatnya.
  4. Jepun adalah sebuah negara bukan Islam tapi ada roh Islam di sana. Andai sahaja Jepun adalah sebuah negara Islam...aihhhh...teringin aku nak ke sana tengok Islam di sana.
 Dan beberapa lagi sebab yang aku malas nak taip, hehe




Sangat cantikkan sakura nih! ;)

Aku ada impian nak p duk sana tapi nama pun impian yang mungkin tercapai dan mungkin tak.
Sape sangka ko pun pernah punya impian yang sama. Ada rezeki kita g sama ehhhh.. aishhhh, ada ko lagi dalam entri ni =D

2 Disember 2013, Hari Jubah Aku!

Assalamualaikum wbt..

Syukur alhamdulillah, atas nikmat Allah yang tersangat-sangat luas dan tak terkira.
Taknak tulis panjang-panjang, cuma nak bagitau at last I'm officially graduated as International Business Management degree holder!!

Alhamdulillah syukur yang amat sangat setelah berhempas dan mengharungi cabaran-cabaran yang dilalui semasa jadi student dulu. Special thanks to cikgu-cekgi dari sekolah rendah, menengah, pensyarah-pensyarah UUM kerana tanpa melalui mereka aku juga takkan sampai di sini hari ni.

Aku mungkin tak dapat banggakan umi & papa dengan dapat 1st class tapi alhamdulillah dapat jugak naik stage dengan 2nd class upper. Yeah, it's not something yang nak dibanggakan sangat pun tapi aku masih berharap keluarga aku khususnya berbangga dengan aku. =D

Lets the pics tell the story! ;)

Sayang kak chik sore takdop dale gambar nih.

Kat tengah2 tu retis UUM ye, si Lee Butang =D

Beberapa rakan sebatch DPP Tradewinds 09/10


Thanks for the support, wishes, and presents from all.
And of course for the special congratulation message from 'you',,, walaupun malam baru aku dapat mesej tahniah daripada kau kan. And aku nak tuntut 'bunga' yang kau janji tu walaupun kata kau bunga tayar dan bunga api lebih raya lepas,,hehe.

Konvokesyen yang pertama dalam hidup dan iA bukan yang terakhir ;)

Sesungguhnya nikmat Allah yang mana lagi kamu dustakan.


Your Islam is in troble when...



~ The last thing you learnt about Islam, the Quran, or Jihad was from CNN

~ All your conversations with your friends have to do with guys/girls, or movies, or guys/girls in movies

~ You spend more nights at the club during Ramadan than at a Masjid

~ You can't remember the last time you asked someone a question about something you didn't understand in Islam

~ You find time to watch three movies a week but find yourself too busy to pray/solat regularly

~ That Quran translation you were given last 'Eid is still sitting on the top shelf of your bookrack

~ The 'inner voice' you hear when you are in complete silence sounds surprisingly similar to the latest hip-hop song you heard

~ You don't know any people who you can say Salaams to without feeling embarrassed

~ The feeling that God is watching you in all that you do is never more than a passing thought

~ You are available to receive phone calls at 2 a.m but not available to wake up for midnight solat

~ Knowing something is right or wrong and feeling guilty about it does not effect whether you actually do it or not

~ When you want something in your life you fantasize about it and say "I wish!" instead of "I pray!"

~ You can't figure out why you are never truly happy deep in your heart and why nothing good in your life ever seems to last (why does it always have to end?)

~ You don't think of the Prophet at least once a day

~ When you hear of Muslims dying somewhere in the world, you consider it part of 'politics' which you have nothing to do with

~ Your 'best friend' is a person of the opposite gender yet not your husband or wife

~ When your faults are pointed out to you, you reply "This is who I am, for better or for worse!"

~ You friends never object to any of your bad habits or behaviours and vice versa

~ You don't care whether you go to heaven or hell since no one can really be sure about these things

~ To you, Islam is just another 'organized institutionalized religion'

~ You generally feel crappy and often find yourself telling people that you consider and justify your sins as 'a part of who I am'

~ You want to travel around the world someday but Makkah is not one of your planned stops

~ You read the horoscopes yet have never performed Solat Istikharah

~ You have never felt like falling down on your face and crying to Allah

~ You look down upon people who are more practicing than yourself as 'just mullahs and ustaz/ustazah'

~ Your past bad experiences with some Muslims prevent you from getting closer to Islam and other Muslims



:: and I realize how trouble I am actually -.-


Ganbarimashio, Elise-chan!

Ganbatte Kudasai!


Assalamualaikum wbt,,

Dah lama tak menconteng kat blog ni, baca blog kengkawan, spend masa lama-lama depan laptop menghadap blog. Sebabnya tak sempat nak menulis walaupun idea banyak. Bukan la takde masa free cuma most of my free time spent with family. Almaklum la kerja cuti 1 hari je dalam seminggu. Since I'm officially jobless now on last 2 days, banyak la masa free..weeeeeeee ^^

Sejak buat kerja RTM (rehat, tido, makan) ni, banyak la soalan-soalan macam hujan lebat turun mencurah-curah. 

kenapa quit the job?
eh, sekarang ni susah tau nak dapat keje!
keje je la dulu sementara nak grad. tahan la sket cabaran tu..
tak boring ke kalau duk rumah je?

And bermacam bentuk ayat la yang gedebuk gedebukkk tumbuk aku, haha! Well, we don't know the things kalau bukan kita yang kena/berada kat tempat orang tu. So, watch your mouth peeps sebab bercakap lagi senang dari nak buat.

Walau apa pun ujian, pengalaman dan pengajaran yang aku dapat akan aku guna untuk masa depan especially yang melibatkan bila dapat majikan C*** yang suka ambil kesempatan kat M*****. A lesson for me. Sorry, I didn't mean to sentuh sensitiviti mana-mana pihak, cuma jadikan sebagai peringatan lain kali.

So, for the time being aku nak fokus dulu on biz yang baru aku nak ceburi ni. Cari duit. Dah tak kerja pun takkan duit top up pun nak mintak dengan mak ayah jugak kan? Mula-mula start the biz walaupun cuma kecik sangat-sangatttt, aku dah dapat rasa cabarannya. Susah jugak ye! =D

What ever the path I choose to be in, I just keep praying may Allah ease the way of my journey. Have faith! InsyaaAllah... =D




Narathiwat mari~~ Day 2

Assalamualaikum wbt...

Ok, now aku nak sambung untuk hari kedua kat Narathiwat.

Pagi-pagi lagi pukul 5.00 pagi aku dah 'tercongok' atas katil. Owh..orang tengah azan subuh rupanya. So, aku pun masuk bilik air memandangkan aku kena turun ke lobi hotel seawal 7 pagi waktu Thai. Masuk bilik air, nampak tab mandi rasa macam nak berendam je. Tapi bila pikirkan solat subuh and Murni yang masih belum  bangun, aku siap cepat-cepat.

Lepas breakfast, kami dibawa lagi jalan-jalan pusing Narathiwat. Bos nak beli cenderahati rupanya...
So kami singgah la kedai yang jual keris dan 'bunga emas'. Keris korang biasa tengok kan? Bunga emas??Haaaaa...aku pun tak pernah tengok rupa bunga ni.



Bunga emas sebagai simbolik negara Thai


Alhamdulillah, semenjak aku menjadi sebahagian dari MITI Kelantan ni macam-macam pengalaman 'pertama kali' yang aku dapat.

Lepas tu kami singgah kat kedai yang sedia servis untuk tukar duit. Duit Malaysia tak laku dah kat situ..huhu...
Owh,,aku ngan Murni menyesal sangat sebab tak withdraw duit awal-awal. Masa tu dalam dompet aku cuma ada RM100+. And memang tak puas shopping. Tambah lagi duit Malaysia sekarang jatuh nilai. So aku cuma dapat tukar RM100=9200 baht.

Lebih kurang sejam lepas tu, dalam pukul 11 pagi kami sekali lagi ke Narathiwat Provincial Hall. Ada sambutan Women's Day. Kami dibawa masuk dalam dewan yang penuh dengan orang Siam.

Seriously, sepanjang dalam dewan aku tak paham apa je perkataan yang aku dengar melainkan ikrar sebab diorang baca ikrar dalam bahasa 'klatey' sebagai tanda mengalu-alukan kami. And ada jugak la persembahan tarian culture orang siam.

Seterusnya kami dibawa ke tempat pameran produk Narathiwat "OTOP Mobile (one tambon one product)". Konsep OTOP ni kalau di Malaysia sama la ngan SDSI (satu daerah satu industri). Kat situ bos kami beria shopping...orang banyak duit takpe la kannnn...


Thai journalist

Bos gelak bila kitaorang takleh nak baca business card yang dalam tulisan siam

Proses mencuba makanan..makan makan makan!
Business trip kali ni end with visited to Pejabat Agama Islam Narathiwat...alaaaaaa, tempat yang selalu orang kawen lari g untuk kawin~~

Sedikit buah tangan dari Narathiwat untuk diri aku sendiri... the video. Tengok la masa minit ke 2:08 =D

>> so sape sape rasa nak kawen lari boleh la mintak peta ngan aku...hihihiiiiii

Narathiwat mari~~ Day 1

Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk bertaubat kepadaNya.

Ehem ehem...last week bos aku bawak aku p meeting kat Narathiwat....!! Heee...best sangat walaupun mula-mula tu cam taknak g je =)

Bos bawak pun actually last minute decision memandangkan Pn. Intan (bos ke-2 kat MITI ni) terpaksa berkursus di KL. So, pagi tu 7.45 aku sampai ofis macam biasa la 'mengular' dulu. Kan waktu keje pukul 8..hihi.. Dalam 8.15 tu bos datang kat tempat kami budak-budak praktikal ni mintak tolong hantarkan dia ke hotel sebab driver bos masa tu takde. So aku n Murni (praktikal cam aku gak) dengan 'paksarela' menurut perintah...heeeee~

On the way ke hotel tu bos bersuara, "Elis, kejap lagi awak g pusat kraftangan. Beli la cenderahati yang macam bentuk stand tu, nak sebelum pukul 10. Elis dgn Murni ikut saya meeting kat Narathiwat ye. Jam 10 pagi kita gerak." Fikiran kami masa tu cam blurrr je sebab fikir dengan kedai tak bukak lagi kat pusat kraftangan, baju tak packing lagi, pasport takde nasib boleh buat border pass je, and the most important aku tak mintak kebenaran parents aku lagi..rasa cam sedikit kalut masa tu.

Lepas hantar bos ke hotel, terus aku balik ofis ambik kereta pecut balik rumah packing baju. Yelah, kami cuma ada masa 1 jam setengah je nak siap-siap. Otw balik rumah tu aku call mak aku mintak tolong dia siapkan beg aku siap-siap. Terima Kasih Umi! 

Siap semua urusan ambik baju aku ngan Murni, terus kami balik ofis sebab dah lambat masa tu. At last, pukul 10.30 pagi tu kami bertolak ke Rantau Panjang untuk urusan buat border pass. Kat Sg. Golok tu orang-orang dari gabenor Narathiwat dah sedia menunggu delegasi dari Malaysia. Punggah semua barang-barang  n babai Kelantan. =D

Sesampai di sana, baru aku sedar kat sana masa diorang awal sejam dari Malaysia. After lunch and check-in, kami terus ke pejabat Gabenor Narathiwat untuk mesyuarat.

Warmly welcoming us =D
Imperial Narathiwat Hotel ni satu-satunya hotal mewah yang menyediakan makanan halal. So kalau nak ke sana make sure hotel yang korang duk tu ada sediakan makanan halal ye~ =D


That's my boss!

Dialog : My name is Siti Nur Azmarinda Roslan. I'm officer of MITI Kelantan
Masa tengah introduce tu sempat aku pandang bos aku...boleh pulak dia sengih je masa tu.

Buah tangan daripada Gabenor Narathiwat, Mr. Apinun Suetanuwong.
Tak sempat nak pandang kamera.

Meeting habis lebih kurang pukul 5 petang waktu Narathiwat. After that, orang-orang sana bawak kami jalan-jalan sekitar Narathiwat. Sebelah malamnya pulak,,kami dibawa makan di restoran yang konsep dia lebih kurang macam chimcum. And alhamdulillah walaupun tak semua restoran dan hotel menyediakan makanan halal, dengan bantuan mereka yang faham kami beragama Islam menyenangkan urusan kami di sana.

Next, 2nd day aku sambung lain waktu ^_^




Kenduri Kendara Oghang Utagha

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, selesai sudah majlis akad nikah dan kenduri kakak angkat aku di Felda Mata Ayer, Perlis pada 22/3 dan 23/3 lepas, hari jumaat & sabtu. Walaupun berdepan dengan dugaan untuk sampai ke sana, alhamdulillah akhirnya sampai jugak aku. Cuma terkilan sebab tak sempat tengok Kak Ah akad nikah. Aku sampai sana diorang baru je balik dari masjid.

Tapi berbaloi jugak aku rasa dapat pi perlis. Dengan bas rosak, berbelas jam aku duk dalam bas (lenguh belakang~) tapi mereka menyambut aku dengan muka ceria buat letih aku hilang teruihhh. Seronok pi kenduri kawen nih.

Buat adik aku kat UUM and adik-adik UUM yang lain, maaf banyak-banyak tak sempat melawat. Niat di hati sebelum majlis akad nikah nak pi lawat adik-adik suma, rindu dah lama tak jumpa tapi sampai perlis pun dah pukui 3, akad nikah pun tak dan nak tengok so memang tak sempat la citer dia. Moga Allah pertemukan kita lagi di waktu yang lain insyaaAllah.

Simple-simple je kata kak Ah...

Antara adat orang utara yang beza sikit dengan kelantan yang aku nampak laaaa, (1) Bunga teluq depa banyak~ sampai 7/8. Yang mak menakan, pak menakan, sedara-sedara bagi. Kalau kat kelantan bunga teluq biasanya 1 je paling banyak pun 2 je. (2) Rombongan pengantin lelaki akan sampai sebelum zohor, beza dengan kelantan lepas zohor. (3) Kat sana pagi hari kenduri sanak-saudara biasanya dijamu dengan pulut + ikan kering + nyoq, kalau kat kelantan belasah je makan pe pun kan kan? (4) 'Duit ngele' - kalau di klatey loni paling kure pun 10 ya, kat sana tak kisah pun brapa...seringgit pun takpe.


Ada 2 orang lagi kak angkat yang tak masuk gambaq

Buat keluarga angkat di Felda Mata Ayer, terima kasih sponsor makan, tempat, tambang teksi, tiket bas, pa suma la. Buat kak Ah, TAHNIAH & SELAMAT PENGANTIN BARU. Moga cepat dapat anak, nanti bertambah la anak menakan oghang..ehhh =)

Gambaq tengah tu kak Ah dan suami

Lepas majlis kenduri, malam tu jugak aku terpaksa balik kelantan sebab pagi ahad tu kena masuk opis suda~ Depa bagi amanat suh pi sana lagi bulan 6 ni, insyaaAllah. Masa nak naik bas sempat lagi mak 'huluq' kat aku sikit buat belanja..hihi =D


# Random story ~ The Right Choice

Assalamualaikum...

Time ofis, bila bos outstation/takde aku pun boring la sebab kerja pun tak banyak. Kawan-kawan kat sebelah aku ni pulak tengah layan drama. So, sambil-sambil blog walking nak tulis entri la jugak. 

Story kat bawah ni just a random story la. Aku sendiri pun dah lupa mana datang cerita ni. Dulu hobi aku suka kumpul cerita-cerita kelakar, pasal agama, yang ada pengajaran. Godek-godek external hardisk jumpa la cerita ni. Mungkin boleh dijadikan iktibar kepada yang membaca.


*****


Seorang ayah berjalan mundar-mandir di lorong hospital, gelisah akan keadaan isterinya yang akan melahirkan anak sulung mereka. Setelah beberapa jam ia menunggu, tak jua terdengar tangisan bayi. Tiba-tiba, seorang doktor berjalan tergopoh-gopoh keluar dari ruang persalinan menuju kearahnya.

"Bagaimana keadaannya doktor?" tanyanya penuh harap. 

"Maaf encik, kami sudah berusaha, keadaannya amat kritikal. Si ibu sudah tak sedarkan diri!" jawab doktor itu.

"Jadi bagaimana doktor?"

"Kami tak mungkin berupaya untuk menyelamatkan keduanya, tapi masih ada harapan. Kami hanya punya satu pilihan, menyelamatkan si ibu atau menyelamatkan si bayi."

Lelaki tersebut kebingungan, dan tak dapat berkata-kata.......

"Maaf encik, setiap saat amat berharga, tolong cepat untuk
membuat pilihan!" desak doktor itu.

Akhirnya, dengan berat hati lelaki itupun berkata dengan nada sayu, 

"Doktor, saya sangat bingung... Saya serahkan sepenuhnya kepada doktor. Tolong lakukan yang terbaik!" pintanya.

Doktor pun bergegas kembali ke ruang persalinan. Nampaknya dia sudah berpengalaman menangani masalah darurat atau kritikal seperti ini. Dan dia tahu apa yang harus dilakukannya.

Ini adalah salah satu contoh, bagaimana keyakinan beragama boleh mempengaruhi keputusan disaat genting. Seorang doktor beragama kristian/katolik, ia akan berusaha menyelamatkan si anak, dan mengorbankan si ibu.

Bagi doktor muslim, ia akan berusaha menyelamatkan si ibu, dan mengorbankan si bayi. Memang benar, dua-duanya adalah pilihan yang sukar, tapi itulah jalan terakhir dan muktamad.

Mengapa ia boleh berlaku seperti demikian?

Dalam ajaran kristian, setiap manusia yang lahir sudah membawa dosa, doktrin ini dikenal dengan "dosa waris" atau "dosa asal". Manusia yang lahir sudah menanggung dosa nabi Adam dan Hawa untuk menebusnya ia harus mengikuti seorang penyelamat yakni penebus dosa (Ketua Paderi atau Pope). Doktor Kristian itu akan berjuang sedaya-upaya untuk menyelamatkan si anak, agar dia dapat lahir dengan sihat dan selamat walaupun sebaliknya terpaksa mengorbankan si ibu.

Doktor berharap, setelah anak itu lahir ia akan mendapat kesempatan untuk dibaptiskan, untuk tujuan menebus dosanya. Jika si anak meninggal sebelum dibaptiskan, anak itu akan masuk neraka. Sebab dosanya belum sempat ditebus.

Dalam ajaran Islam, setiap manusia lahir dalam keadaan fitrah dan suci. Doktor muslim akan berjuang menyelamatkan si ibu, kerana dia tidak bimbang yang bayi akan masuk neraka. Dengan menyelamatkan si ibu, insyaAllah setelah sihat kembali akan dikurnia kekuatan untuk mengandung lagi dan mudah-mudahan mendapatkan ganti yang lebih baik, yang lebih soleh.

Sedangkan anak yang tak sempat terselamatkan, biarlah ia kembali ke Penciptanya dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi itu tidak dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya kelak tidak menjadi orang yang sesat.

Demikianlah, dalam keadaan serba salah lelaki tadi tak sempat untuk memastikan agama doktor tadi. Dan ia sudah berserah sepenuhnya kepada doktor itu. Di dunia ini ada banyak agama dan kepercayaan. Pemahaman kita terhadap ajaran agama yang kita anuti akan menentukan jalan hidup kita. Sejak bangun tidur, kita sudah dihadapkan dengan pilihan.

Anak penyeri rumah tangga

*****

>> BERFIKIRLAH SEBELUM MEMBUAT SEBARANG PILIHAN KERANA PILIHAN KITA HARI INI AKAN MENENTUKAN CORAK HIDUP KITA MASA AKAN DATANG.

Sekian....

Aku Insan Lemah

Assalamualaikum...

Saje je ni nak luah perasaan... saya bukan ustazah la! Huh, lepas perasaan. Masa di universiti lagi aku dipanggil ustazah hanya kerana solat 5 waktu. Nonsense bukan? Kerana masa tu orang-orang keliling aku pandang remeh soal solat. Solat tu wajib sayang~ Tak kira ustazah ke tak as long beragama Islam tinggal solat tu berdosa.

Dari Abu Hurairah, Rasulullah saw bersabda, "Sesungguhnya yang pertama kali dihisab pada hari kiamat dari amalan manusia adalah solatnya, jika amalan solatnya baik maka dia akan bahagia dan beruntung. Jika amalan solatnya buruk maka dia termasuk orang-orang yang rugi." 

Bukan aku pandang rendah pada gelaran tu malah bagi aku gelaran ustazah sangat mulia. Dengan ilmu agama yang cetek, aku rasa macam orang perli aku dengan panggilan tersebut. Aku cuma seorang perempuan Islam yang baru bertatih untuk menjadi muslimah yang lebih baik. Jadi aku amat mengharapkan sokongan kalian untuk terus istiqamah.

Dari kecik sampai besar, aku dapat pendidikan macam kanak-kanak lain jugak. Dari darjah 1-6 aku masuk sekolah rendah, naik sekolah menengah aku masuk sekolah menengah harian biasa je. Tak pernah aku masuk sekolah agama apatah lagi sekolah pondok. Masuk universiti pun aku takde la kawan dengan orang-orang bertudung labuh. Kebanyakan kawan-kawan aku orang-orang yang biasa saja dari segi agama, malah ada yang datang dari keluarga yang tidak menitikberatkan hal-hal agama.

Cuma mungkin Allah bagi aku hidayah lebih awal dari orang lain untuk menjadi muslimah yang lebih baik untuk hari esok. Dan aku berdoa Allah takkan tarik balik hidayah yang diberi-Nya dari hati aku bahkan memberi aku lebih banyak kekuatan untuk menghadapi hari-hari mendatang dan terus istiqamah..amiiin.. (ku akui istiqamah itu susah).



Terima kasih kepada orang sekeliling dan keadaan yang menguatkan aku untuk jadi seperti sekarang. Kerana ujian Allah, aku menjadi lebih bergantung pada-Nya. Sememangnya kebergantungan setiap dari kita hanyalah pada Allah swt. 

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." al-Baqarah:286

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku berserah diri dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar." at-Taubah:129

>> sebenarnya rasa kelakar jugak bila ada yang tanya, "ayah awak ustaz ke?" =D



ISTIKHARAH

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, di pagi jumaat ni aku masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk memperbetulkan diri dan bertaubat pada-Nya.

Ada yang bertanya pada aku, "kak...petunjuk istikharah tu melalui mimpi je ke kak? kalau camtu solat istikharah saya tak menjadi la? sebab saya takde mimpi apa apa pun."

Petunjuk istikharah tak semestinya melalui mimpi. Boleh jadi mimpi yang kita dapat cuma bayangan dari syaitan. Pernah dulu aku menghadiri ceramah ustazah Fatimah Syarha, kata beliau istikharah tu petunjuk dari Allah tak semestinya melalui mimpi. Petunjuk juga boleh didapati melalui ketenangan hati kita semasa membuat pilihan.

Sebagai contoh dalam soal jodoh, pilihan kita tu direstui ibu bapa, hati merasa tenang dengan pilihan tersebut, dipermudahkan Allah urusan ke arah pernikahan, itu juga boleh dikira sebagai petunjuk dari Allah. Sebelum istikharah ada juga syarat-syaratnya. Kalau hati kita sudah yakin dan tekad dengan pilihan, istikharah tidak perlu sebab dalam keadaan macam ni, bila hati dah meletakkan jawapan, istikharah itu tidak ada maknanya.



Yang paling penting untuk dapat petunjuk yang sebenar-benarnya dari Allah, bersihkan hati kita dulu. Solat yang wajib mesti cukup jangan tunggang terbalik.

Apa apa pun, kalau nak pilih jodoh, selain istikharah beristisyarahlah (mesyuarat) dengan ibu bapa dan orang yang lebih tua dari kita. =)

'Google'ling

Assalamualaikum...

Hurm... first of all, dah lama aku tak update blog. Bukan busy bukan sibuk tapi saja menyepikan diri. Setelah lama tak update, hari nie aku nak bercakap pasal internet. Lebih spesifik encik 'google'. Encik 'google' ni sangat-sangat la penting untuk seorang yang bergelar student macam aku ni. Banyak jasa encik 'google' dari mula-mula aku kenal internet sampai sekarang. Aku percaya korang pun sama kan? Nak cari bahan untuk assignment pun antara sumber pertama korang google kan??



Pernah tak korang terpikir, terlintas, terdetik nak google nama sendiri? Kalau nak tau korang ni artis glamer ke tak glamer, try la google nama sendiri. Kita tengok apa hasil carian google untuk nama diri sendiri. Aku dah try google nama aku sendiri.

>> Solid keluar aku punya maklumat je...maybe sebab aku 'artis phophular'.