My Work My Passion?

Assalamualaikum n hye eberybadi. It's been a long long time since my last entry.

As for today actually aku tak tau pun nak update apa tapi rasa nak menaip. So aku cerita pasal current job aku la. Alhamdulillah esok dah masuk bulan ke-5 aku bersama Malindo Airways. Esok 1 May tapi kena kerja..arghhh!!
Seriously, for past 4 months I've been through this job as ticketing & reservation officer and it's not an easy job actually. Berdepan dengan karenah dan ragam 1001 orang, really teaching me what is the meaning of SABAR.

Pernah aku dihambur dengan kata-kata kesat oleh manusia-manusia yang marah 'dirasuk syaitan'. Setakat bodoh, babi, bullshit, stupid, dan seangkatan carut-marut sudah 'kelalian' dah aku.

However, the longer I've been in this field (airlines field) the more I fall in love. Yup ofcourse la aku kena adapt dengan kerja ni..hahaha!



Selalu staf-staf senior merungut sampai bila nak kerja macam ni..hehe *the sign of giveup might be.

But as for me, dekat dengan mak ayah tersayang, berada di kampung halaman sendiri dan berada dekat dengan 'dia' pun sudah satu nikmat yang tak terhingga Allah bagi. Jadi seharusnya aku bersyukur dengan nikmat ini. Semoga aku terus diberi 'kekuatan dan kesabaran' untuk berdepan dengan ragam orang nieh! huhu...

Nasihat aku kepada mereka yang nak/bakal kerja as a frontliner tak kira kat mana/bidang apa, you really need to have 'tahap kesabaran yang tinggi'.

Jawapan kepada sampai bila aku nak kerja ni? The answer is, sampai dapat kerja gov takpun sampai aku dah ada biz sendiri yang kukuh..hihihi

I Wish He Knew


I wish he could know,
What I'm too scared to show,
I wish he could see,
Just how much he means to me,
I wish he could tell,
That I know him so well,
I wish he could feel,
My love that is real,
I wish he could hear,
The things that I fear,
About him never knowing,
That my love for him is growing. 



http://www.familyfriendpoems.com/poem/i-wish-he-knew-how-much-i-love-him-poem

Page 1 of 2015

Assalamualaikum blog yg dah berhabuk..

Puhh puhh puhh..kebas sana kebas sini. Wow wow wow, last aku update blog nie setahun lepas! Lama giler! Sampai emel yg aku guna untuk blog ni pun boleh lupa dah..aisyeehhhh!

Ok. Now dah 2015, nak masuk umur 26 tahun dah aku. Makin singkat masa untuk tanam benih yg bakal disemai akhirat kelak. Makin ramai kawan dah kahwin, makin ramai kawan yg berjaya dalam hidup masing-masing. Tapi aku masih kat sini,,masih kat takuk lama. For me la.

Tapi ape pun aku bersyukur dengan apa yg aku ada hari ni. Sekurang-kurangnya aku dapat kerja baru tahun baru ni,hehe.. Harapan aku cepat-cepat la dapat status permanent kerja kat sini. Kerja kat mana?! Ok,sekarang alhamdulillah syukur aku dapat kerja dgn Malindo Airways dekat dgn rumah, dekat dgn mak ayah which is ramai yg tak dapat peluang dan rezeki macam aku ni kan? Aplikasi konsep bersyukur kat sini ok.

Ok, setakat ni jela dulu mencoret kat sini. Next bebel kat sini mungkin tahun depan pulak?? Kahkahkah!

New Year Two O One Four (2014)

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah di atas nikmat Allah yang tak terkira banyaknya.

01/01/2014
Menjangkau dan bakal men tua lagi setahun umur kita.
Tahun 2013 yang penuh suka duka dah pun berlalu, tak mungkin dapat di ganti semula.
Antara suka dan duka alhamdulillah rasanya banyak perkara yang menggembirakan sepanjang tahun ni,
dan harap lagi bermakna untuk tahun 2014, in syaa Allah...
Alhamdulillah dalam tahun 2013 aku dah jadi graduan UUM secara rasmi, melangkah setapak dari 23 ke 24 tahun.
Tahun ni kalau umur panjang jadi la 25 ye lis ;D
Kalau ikut kalendar Hijri memang dah 25 hang lis!

Sepanjang 2013 ramai kengkawan dah mendirikan rumah tangga, dapat anak, tambah anak, sambung buat master, yang tambah bini takdak lagi setakat ni,,hihi
Aku? Questions yang keep makes me dizzy and collapse~~ 
In syaa Allah...sape yang taknak semua tu kan? Everybody wants and deserve to get a happy and better life.
Doa, doa, doa! Dan tak lupa juga USAHA. Rezeki tak datang bergolek.

Tahun 2013 juga menyedihkan bila aku kehilangan seorang teman yang sangat aku senangi suatu ketika dulu.
Pergi beliau pulang kepada Pencipta kita sangat tak dijangka. Belum sempat awak menghabiskan pengajian di Mansourah, Mesir dalam bidang kedoktoran, awak pergi menghadap Dia dulu. Allah lebih sayangkan kamu teman. Semoga rohmu dicucuri rahmat. Al-fatihah...

Untuk 2014,
Aku pasti tahun ni pasti lebih mencabar untuk kita.
Semoga kita terus menjadi insan yang lebih baik, muslim yang lebih baik, anak yang lebih baik.
Semoga Allah terus memegang dan memimpin kita untuk menuju dan mencari redhaNya.
Semoga kita semakin kuat dan matang untuk menghadapi cabaran dan ujian akan datang.
Dan semoga tahun ini akan ada banyak lagi perkara-perkara bahagia dan gembira berlaku dalam hidup kita.

 

Nihon sukideshio!

Assalamualaikum wbt...
 
日本すきです!
Ok,,sape yang belaja hiragana, katakana dan kanji je boleh paham apa aku taip tuh, haha

Actually mood pagi ni nak tulis pasal kenapa aku suka dan minat Jepun ni,,since today I'm waiting for an important call. Arghhh, harap-harap rezeki aku la pagi ni, iA...
Bila aku bagitau kengkawan/orang lain yang aku betul-betul sangat-sangat suka Jepun ni biasanya reaksi diorang,,, 

"pompuan tu jela minat yang dia tau. tak korea, jepun."
"ko takde minat lain eh?"
"pe yang spesel sangat dengan jepun korea ko ni?"

Yang satu kepala minat ni ok la reaksinya tapi tak kurang jugak yang memerli, mengutuk sampai aku rasa nak hempok je! haha

Aku mula minat Jepun ni sebab kecik-kecik dulu aku suka tengok Detektif Conan. Lepas tu berjangkit ke anime, lagu, drama...dan sekarang aku suka dengan adat, budaya, dan nilai-nilai orangnya.

Ok, antara sebab aku suka negara Matahari Terbit nih...
  1. Sebab iklim 4 musimnya, summer, winter, spring, and autumn. Subhanallah, cantik sangat-sangat ciptaan Allah ni. Kat negara lain pun ada 4 seasons tapi nak Jepun jugak! haha
  2. Orang jepun ni yang lelaki takde la hensem mana, rasanya taste aku 'hensem' lagi 'ko' yang melayu n muka cam gangster sket tu kan..hehe..tapi gegurl gegurl jepun serius comel-comel kiut-miut.
  3. Paling penting aku suka budaya japanese yang susah nak jumpa dalam budaya lain. Suka membantu, susah sama susah, rajin, sangat menepati masa, jalan pun cepat. Sama dengan apa budaya yang Islam ajar kepada umatnya.
  4. Jepun adalah sebuah negara bukan Islam tapi ada roh Islam di sana. Andai sahaja Jepun adalah sebuah negara Islam...aihhhh...teringin aku nak ke sana tengok Islam di sana.
 Dan beberapa lagi sebab yang aku malas nak taip, hehe




Sangat cantikkan sakura nih! ;)

Aku ada impian nak p duk sana tapi nama pun impian yang mungkin tercapai dan mungkin tak.
Sape sangka ko pun pernah punya impian yang sama. Ada rezeki kita g sama ehhhh.. aishhhh, ada ko lagi dalam entri ni =D